Torilla tavataan!

12.6. klo 10-14

Töölöntorin Helsinki-päivä kuvina

Toimittaja Jari Korkki aloitti Töölöntorin Helsinki-päivän haastattelemalla taatulla asiantuntemuksellaan ja ammattitaidollaan Erkki Liikasta kysellen muun muassa Suomen ja Euroopan näkymistä lähivuosien aikana. Ja taatulla asiantuntemuksellaan ja analyyttisyydellään Eki myös vastasi.

Helsingin kaupungin strategisiin kärkihankkeisiin kuuluvan Liikkumisohjelman (www.helsinkiliikkuu.fi) projektipäällikkö Minna Paajanen kertoi monen kansalaisen pahasti vinksallaan olevasta unen, terveellisen ravinnon ja riittävän liikkumisen perustalle rakentuvasta hyvinvoinnin kolmiosta. Liikkumisohjelmalla pyritään liikkuminen ja sen aloittaminen tekemään helpoksi. Tärkeitä kohderyhmiä ovat alle kouluikäiset lapset ja yläasteikäiset sekä ikäihmiset. Vähäinenkin liike on parempi kuin ei liikettä ollenkaan.

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori toi kaupungin tervehdyksen ja kertoi kaupungin tahtotilasta kehittää Töölöntorista jälleen tori. Jari Korkin haastattelussa Vapaavuori pääsi myös "mieliaiheeseensa" eli millaista sotea Helsinki tarvitsee vai tarvitseeko lainkaan.

Tamara Rasmussen Opiston Ultrat-ryhmän tyytyväiset tytöt omalla koreografialla toteuttamiensa esitysten jälkeen, vas. Alma Nurmelin, Helmi Villman, Iida Laaksonen, Elsa Karppinen ja Iris Salomaa.

Musiikin sulosointuja torille toivat Töölön musiikkiopiston (www.toolonmusiikkiopisto.fi) nuoret opiston rehtorin Harri Höltän johdolla. Okko Karhunen soitti klarinettia, äitinsä Saija Kemppaisen säestäessä pianolla. Saija säesti myös Anna Grönroosia, joka lauloi kauniilla äänellään kappaleet Lovers on the Sun ja Tuntematon. Jona Avela lauloi ja soitti kitaralla omia kappaleitaan. Upea esitys kaiken kaikkiaan, tästä nuoresta naisesta kuullaan vielä paljon.

Iiris Björnberg Lapset ensin ry:stä (www.lapsetensin.fi)  kertoi päiväkotien Papilio-ohjelmasta, jonka avulla lasten tunne- ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen keskitytään jo päivähoitoiässä. Tärkeää asiaa kaikille eri tavoin kasvatustyössä oleville, myös vanhemmille ja isovanhemmille.

Vaikka Helsingin yrittäjät lopetti kaupunginosayhdistyksiään, ml. Töölön yrittäjät, eivät töölöläiset yrittäjät ole jääneet toimettomiksi, sillä pieni pilke silmäkulmassa perustettu "Töölön yrittäjien Perinneyhdistys, TyPy" on ryhtynyt organisoimaan kaupunginosan yrittäjien yhteistoimintaa ja yhteisöllisyyttä. Töölöntorin Helsinki-päivää voi pitää lähtölaukauksena yrittäjien uudelle tulemiselle, Töölö 2.0. Mukana oikealta Tuula Styrman, Ulla Zaydi ja taustatukea antamassa kaupungin yritysluotsi Suvi Tuiskunen.

Vahvasti Töölöönkin taustaltaan liittyvä vuoden dekkaristi, Vuoden johtolanka-voittaja, Eva Frantz valotti mukaansatempaavalla ja valloittavalla tyylillään Suomen dekkariseuran töölöläisen hallituksen jäsenen Eeva Vuortaman haastattelemana ja komppaamana mistä kovasti suositussa dekkarigenressä on kysymys. 

Akvarellitaiteilijat ovat aktiivisia. Sen voi hyvin todeta Töölöntorin lavalla kun vas. Benita Suomi, Maikki Haapala ja Ulla-Riitta Kauppi kertoivat 9.-14.7. järjestettävästä kansainvälisestä Akvarellimaalauksen juhlaviikosta (www.iwsfinland.fi), ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä 10.7. järjestettävästä "Suuresta maalaustapahtumasta" sekä Suomen ainoan akvarellitaiteen gallerian, Akvart-gallerian, näyttelyistä (www.akvart.fi, Humalistonkatu 1). Festivaalin ja maalaustapahtuman tapahtumapaikkoina ovat muun muassa Kaapelitehdas, Oodi, Töölönlahti, ym.

Kirjailija-toimittaja-dokumenttielokuvaohjaaja Elina Hirvonen ja toimittaja-käsikirjoittaja-seksuaaliterapeutti Nina Honkanen, jotka ovat myös kirjailijoiden kv. sananvapausjärjestön Suomen PENin hallituksen jäseniä, kertoivat vainottujen kirjailijoiden tilanteesta, tuoreimpana turkkilaisten kirjailijoiden kokemat vainot. He kertoivat myös lähikuukausina ilmestyvistä kirjoistaan. Elina jatkaa syyskuussa ilmestyvässä Punainen myrsky-kirjassaan (WSOY) polttavien ajankohtaisteemojen käsittelyä. Romaani kertoo yhden irakilaisperheen tarinan sodan jaloista pakolaisleireille ja lopulta Suomen pakkasiin. Se perustuu Hussein Al-Taeen lapsuudenperheen tarinoihin. Ninan kolmas romaani Pohjakosketus (Into Kustannus) ilmestyy elokuussa. Kirja on kuvaus parisuhdehelvetistä, mutta on myös mustan huumorin ja elämänilon maustama selviytymistarina. Kuvassa taustalla myös Helsinki-päivän puuhamiehiin kuuluva Töölön musiikkiopiston rehtori Harri Hölttä.

Pelaajana SM-tasolla yli 10 vuotta ja joukkueenjohtajana jo 40 vuotta, on lyömätön saldo. HJK:n Markku "Peltsi" Peltoniemen edelleen jatkuva futisura hakee vertaistaan ei pelkästään Suomessa vaan koko maailman mittakaavassa.

Töölöntorin Helsinki-päivän päätti suomalaisen elokuvan ja teatteritaiteen legenda Heidi Krohn, joka aikoinaan 85 vuotta sitten kävi syntymässä Töölössä ja palasi takaisin 23 vuotta sitten taiteilijakoti Lallukkaan. Hänen läpimurtoelokuvansa oli F.E.Sillanpään romaaniin perustuva Jack Witikan ohjaama Silja - nuorena nukkunut (1956). Elokuvia kertyi parisenkymmentä, mutta pisimmän uran Heidi teki teatterilavoilla eri teattereissa 1955-2000, ja rooleja on ollut vielä 2000-luvullakin niin teatterissa kuin tv-sarjoissakin monella vuosikymmenellä.